Diverse rijtuigen hebben we in de loop van 40  jaar verzameld, sinds 1976 wij de boerderij aan de Flevoweg kochten, daar moesten natuurlijk paarden en rijtuigen bij.

Barouche;

Eerst de Barouche, bouwjaar rond 1900, een uiterst sierlijk rijtuig afkomstig uit Hamburg waarmee op zondagen de burgemeester door de parken flaneerde, daar reed oa. mijn  buurman mee tijdens trouwerijen die ik fotografeerde, oorspronkelijk zwart, later gerestaureerd en wegens grotere vraag naar een wit rijtuig voor trouwerijen heb ik hem roomwit laten schilderen. Een warmwitte kleur past beter bij een witte trouwjurk . De kap is ook van wit leer en kan bij regen 3/4 over de zitting worden opgetrokken, schijnt de zon, dan klappen we hem weer neer, een tussenstandje zorgt bij winderig weer voor een beetje beschutting voor het bruidspaar.

De witte Barouche, half open stand van de kap bij winderig weer zorgt voor beschutting, hij kan ook helemaal open.

De witte Barouche, half open stand van de kap bij winderig weer zorgt voor beschutting, hij kan ook helemaal open.

Nieuwe rode leren bekleding geven een luxe uitstraling, prachtig in combinatie met onze beide bruine paarden.

Nieuwe rode leren bekleding geven een luxe uitstraling, prachtig in combinatie met onze beide bruine paarden.

Landauer;

In de 90er jaren kocht ik via een veiling van rijvereniging RIK, een Hermans-landauer gebouwd in den Haag naar verluid rond 1860 volgens de restaurateur die hem direct na aankoop heeft gerestaureerd. Hij heeft weer de oorspronkelijke kleur, rijtuig-groen met zwartaccenten en smal geel gebiesd. Het was het statierijtuig van stalhouderij Gait Mulder uit Zwolle en heeft zeker een halve eeuw als zodanig dienst gedaan, ik ben blij dat ik door deze aankoop hem voor deze regio heb kunnen behouden.

het interieur van onze Hermanslandauer stamt uit 1870 en is vervaardigt van Leids Lakenstof,U zit dus op 130 jaar antieke stof origineel hersteld en opgevuld met paardenhaar. U kunt kiezen uit effen bruine paarden of een span met wat meer wit eraan. de koetsiers rijden met do blauwe koetsiersjassen ,zwarte hoge hoeden met een gouden bies,niet te weelderig uigerust daar de landauer een z.g. dienstrijtuig was.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

DSC_2573

Het originele interieur is meer dan 150 jaar oud. De Lakense wollen stof is sleets en met een paar motgaatjes maar geeft ook de oudheid aan, de gecapitonneerde kussen zijn nog steeds gevuld met tijk, zeegras  en paardenhaar, een nieuw interieur zou de oorspronkelijkheid van het rijtuig aantasten. Een uitzonderlijk chique dienstrijtuig voor alle officieele evenementen zoals oa, trouwen of een 40 jarig huwelijk zo’n gelegenheid is. Opvallend is de perfecte vering van het geheel

Koetsier en groom (hulpkoetsier voor extra veiligheid en vasthouden van de paarden) aangekleed met zwarte lange koetsiersjas zonder opvallende tressen ed., rijbroek en rijlaarzen, een zwarte hoge hoed met bies en kokarde en bruine leren handschoenen om het gerij kompleet te maken.

 

De paarden zijn prachtige moderne bruine KWPN dressuur/springpaarden opgetoomd met lak-gareel-tuigen, dit hoort historisch bij dienstrijtuigen.

Landbouw-aanspanningen rijd je namelijk met een borsttuig en niet bij off. gelegenheden.

De landauer gesloten. Door een warme water kruik onder de voeten en rok van  de bruid blijft die warm, op de bok ben ik het bevroren haasje.

De landauer gesloten.
Door een warme water kruik onder de voeten en rok van de bruid blijft die warm, op de bok ben ik zelf wel het bevroren “haasje”.

sneeuwlandauer

“Eenvoud als kenmerk van het ware” is een passende spreuk voor deze aanspanning.

fotoos website 041 Een landauer heeft een neerklapbare voor en een achterkap van leer die in het midden sluit, bij mooi weer geheel open en bij regen geheel afsluitbaar, dus droog.

Dat maakt hem uiterst bruikbaar voor hollands weer1-23baarn_groots_staatsbezoek_1155DSC_7307OCP_8899_0024821In Kampen rijden wij met een rijtuig naar keuze voor een bedrag van  350 euro uw trouwerij, wij zijn dan max. 4 uur aanwezig. Verder kunnen wij door heel het land ons makkelijk verplaatsen met onze aangepaste vrachtauto voor vervoer van paarden en rijtuig, opladen/reiskosten va.75 euro.

Coupé;aanschaffoto's coupé 042aanschaffoto's coupé 039aanschaffoto's coupé 035

 

In 2013 kon ik deze coupé kopen ook eigendom van rijver. RIK uit Zwolle, wederom gelukkig voor de regio behouden waarin hij meer dan een eeuw zijn diensten heeft verleend. Het is een door de fa. Veth uit Arnhem gebouwd rijtuig, één van de gerenommeerde nederlandse rijtuigbouwers, waarvan ik ook nog een Alexandra -cart in mijn bezit heb, die gebruik ik uitsluitend voor eigen plezier tijdens 4-daagse- en authentiekgerij-ritten in tandem aanspanning, beide rijtuigen zijn origineel en in zeer goede staat ondanks hun zeer gevorderde leeftijd van ruim 100 jaar.

De coupé is een stadsrijtuig wat werd gebruikt voor taxidiensten en als dokterskoets als die zijn visites deed, en… voor trouwerijen.

Er werd dan een vaasje voor het bouquet plus een hoefvormige spiegel voor de bruid in gemonteerd. Vele Zwollenaren hebben een foto van dit rijtuig in het album van opa en oma tijdens hun trouwdag, hoe mooi is het dat zij met hetzelfde rijtuig op hun 60 jarig huwelijk nog in hetzelfde rijtuig kunnen worden vervoert .

Alexandra-cart;

Het is een dos à dos gebouwd rijtuig voor 4 personen dus rug aan rug,, prachtig qua vormgeving, Ik heb hem gekocht van de fam.Fikse van Molecate.  Helmich Fikse had hem zeker 40 jaar geleden gekocht op een landgoed in de achterhoek. Ik ben de familie Fikse/johanJonker nog steeds dankbaar.

gron.dekhengst Reinhold tijdens een show voor de Alexandracart

gron.dekhengst Reinhold tijdens een show voor de Alexandracart

zelf rijd ik er veel tandem mee, dus 2 paarden voor elkaar, uiterst lastig maar ook prachtig rijden, het geeft je zeker wat te doen en vereist oplettendheid en handigheid tijdens het rijden.

1ste keer Tandem, Meinhold groninger dekhengst voorop met achter Katz, eigen fok AkteurxOnyx

1ste keer Tandem,
Meinhold groninger dekhengst voorop met achter Katz, eigen fok AkteurxOnyx

De Alexandra-cart genoemd naar de Engelse prinses Alexandra.

De Alexandra-cart genoemd naar de Engelse prinses Alexandra.