Het 2de deel van de reis , de kop en de staart, naar Lubeck hebben we onder goede weersomstandigheden afgelegd door onze prachtige provincie Drenthe.

Het eerste deel van rond de 800 km hebben we in juni gereden in 25 dagen maar als je een doel hebt en aan iets begint moet het worden afgemaakt, dus ben ik met mijn reispaardenmaatje oftewel groom, Willy Bartels, dinsdag 18 aug. gestart vanaf huis in Kampen naar Bellingwolde op de grens van Groningen-Duitsland. Daar waren wij in juni gestart daar we toen maar 25 dagen hadden en met 40 km gemiddeld per dag heb je gewoon een maand nodig plus een paar rustdagen voor de paarden.

Die rustdagen hebben we niet gebruikt maar wel een paar dagen rustig aan met een beperkt aantal kilometers per dag, dan kom je toch iets verder en houd de paarden in een soort ritme.

De eerste dag had ik afgesproken met een mensportmaat in de Schiphorst vlakbij Havezate ……. bij de Wijk. Een pittig eind toch wel, dwars door de mastenbroekerpolder, langs Hassselt via Rouveen waar ik in het kledingsmaakje van Stegeman een baaien kiel en staphorster boerenpet gekocht heb behorend bij ons rijtuig,  een karpion, een licht, geveerd boerenrijtuig voor transport van bijv. graan naar de molenaar of eieren en pluimvee naar de markt. Dat winkeltje is net een museum met al die mooie oude stoffen voor klederdracht ed.. Staphorst door en achterlangs via zandpaden de mooiste route naar de fam. Spijkervet. Overnachten in een prachtige rietgedekte grote boerderij in het gastenhuis en ‘savonds een zeer gezellige praatavond. De volgende dag naar Pesse manege Smit op goed geluk prima onderkomen voor de paarden in de stal en kamperen op een veldje, onderweg langsgegaan bij goudcollega paardenfotograaf Jacob Melissen, koffie van zijn vrouw daar hij zelf in Aken bij het WK aan het werk was.

langs de hoogeveense vaart

langs de hoogeveense vaart

Hoogeveense vaart, zandpad, rust en ruimte

Hoogeveense vaart, zandpad, rust en ruimte

SAM_2970

prachtige zandpaden door de bossen

fietstunneltjes om onder snelwegen door te komen betekend bukken.

fietstunneltjes om onder snelwegen door te komen betekend bukken.

SAM_2998

museumdorp Orvelte, plaatje.

SAM_3017

gelukkig voor auto’s niet toegestaan. Orvelte

SAM_2994

hooi,stroompaaltjesonder de wagen, tentjes, melkbus voor water, haver en biks,gasfles en kooktoestel, proviand, alles in en onder de wagen, al wat je nodig hebt voor mens en dier, wel steeds in en uitpakken.

IMG_1292

canvas bleek niet waterdicht, ook niet na bewerking, dus maar een dekzeil eronder, niet mooi maar functioneel.

IMG_1300

rust onderweg

SAM_3031

tijdens de rust kinketting los, dan kunnen ze toch hooi een beetje wegwerken, hoofdstel blijft om voor de veiligheid.

SAM_3037

Mussel-Aa kanaal, langs de veenkoloniën, schoonheid op zich, het historische jaagpad is met bomen dichtgegroeid natuurlijk, wat een prachtig landschap veroorzaakt.

IMG_1313

Peter Schaap, Bellingwolde. Nog steeds één van de noordelijkste leden van de NVTG, (ned ver. voor traditioneel gerij). Bij hem was ons eerste deel van de reis begonnen, daar bleef de vrachtauto ruim 3 weken op zijn erf staan. Peter heeft helaas MS en is zeer beperkt in beweging Ik ben blij hem in onze reis te hebben betrokken hetgeen voor afleiding zorgde.Hij was wederom het einddoel, ook van het 2de deel van de reis, als een soort tussenstop.

IMG_1315

als alleenstaande gehandicapte hoefde hij zelf niet te koken en wegens de prachtige avond hebben we laat buiten gegeten en een goede fles wijn gedronken in zijn eigen tuin met de paarden in de geitenweide.

IMG_1320

koffiefilter vergeten, knip een bierblikje in waaier vorm, 10 dagen goede koffie.

SAM_3052

Popey’s achterijzers totaal versleten dus nieuwe eronder, na 12 jaar oefenen een fluitje van een cent, wel een vereiste wil je zulke afstanden willen reizen. Met 4 widiastaal puntjes in de ijzers kun je met een normaal bewegend paard dan wel 800 km rijden over harde wegen.

SAM_3055

nog even koffie en weer op weg terug.

SAM_3049

nacht in Bellingwolde voor ons en Peter een feestje dus.

SAM_3060

Hoezo terugweg, rust is wat wij nemen.

SAM_3071

eten in alle rust samen met de baas, die dominante lastpost mooi achter het hek anders vreet hij toch het ontbijt van Gaya op

IMG_1327

‘avonds zware regen en onweersbuien voorspeld, het is dan mooi dat Jan en Pieterke Pot in Wittelte zoveel open ruimte in de schuur heeft, geen druppel nat geweest. en de st.Bernard als oppasser, prima

SAM_3094

Wanneperveen, Ronduite, wachten voor de brug.

SAM_3106

pont bij Genemuiden, 2de pontbaas verklaarde ons voor gek, schaatsende paarden , ijzer op ijzer, maar mijn span is zo rustig geworden dat dat zelfs geen probleem was en niet 1keer slipte zelfs.

SAM_3109

wel attent natuurlijk want al dat bewegende water!! vol vertrouwen.

SAM_3117

einddoel, 2 gekregen flessen wijn van de Lisa van Lubeck als retourvracht overhandigen aan Reijer van “tHul ,de skiever en verhalenverteller van de Kamper kogge.

SAM_3120

Taak voltooid. scheepskistje plus oorkonde met lakzegels naar Lubeck brengen met als antwoord 2 flessen lubeckwijn. 1100 km met 2 paarden, 2 trotse mensen en een 100 jaar oude boerenwagen hebben deze middeleeuwse opdracht volbracht. een prachtige klus, zonder ongelukken en met zorg voor mens en vooral dieren.

SAM_3126

THUUS

SAM_2973

heide die bijna bloeit eind aug.